TRACKS Designs Angular School in Perthes-en-Gâtinais

Perthes-en-Gâtinais, France

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

The following description and photos are courtesy of TRACKS

Urban Concept

The project is placed in an arboreous and pedestrian area, in the heart of the historic town of Perthes-en-Gâtinais, located in the south of region Seine and Marne (77).

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

With conscious efforts of reducing disturbance, construction was still completed in a rapid 10 months. The city in which the project took place is a part of the regional natural park (PNRGF) which leads the project to be completed with highs environmental ambitions. The project is built in both wood framing and cladding, and its linear layout creates a spacious area that encouraging the ongoing pedestrian nature of the mall and kindergarten location.  

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

This new space is visually more generous and reinforces the bucolic and intimate nature of the undergrowth into which the new equipment is inserted. Coming to “life” this park provides the opportunity to continue its inscription in the history of the city and offers a generous space appropriable for all Perthes residents and their children.

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

Architectural Concept

The form of the project borrows its archetypal and typical geometry from the historic town center. Form reinterprets their iconic profile to draw an appropriable symbol. The new school is set up on the same level, and in linear, which allows the creation of volumetric identities distinct by space, with variable widths and heights by the program.

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

Inside these volumes able offer a particular spatiality and generous to the premises teaching. These volumes are very widely opened on the playgrounds and in the backdrop of the wooded “promenade”. All indoor spaces, designed with the ladder of early childhood as a major reference, are cradled in natural light, in bright and warm spaces. The scale pitched roof to 45 °, draws a house as a child could do, simple, iconic, graphics. The bugs symbols applied in classroom gable are used  indoors for signage

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

Landscape

The courtyard is composed of a large mineral space as an extension of the yard. Peripheral areas are covered with chips of wood called BRF, for the comfort of children and improve the living conditions of trees. The schoolyard is a real undergrowth with a soft ground and hard ground. Some trees are planted to allow for a gradual renewal of afforestation.

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

Located at the back of the school, there is an educational garden that is composed of elevated gardening trays  for the youngest. An area dedicated to storm water collection; also creates a favorable environment for the development of biodiversity

School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT
School in Perthes by TRACKS
®TRACKS – PHOTOS ®GUILLAUME AMAT

Project of School “la ruche” is nominated of the 2018 éEquerre D’Argent Prize “premiere oeuvre” for French and young Architecture. 

Watch this Stylish Video of the New School

https://vimeo.com/300508228

Details

Project name: School “la ruche” Perthes-en-Gâtinais

Architecture Firm: TRACKS     

Lead Architect: Moïse BOUCHERIE 

Website: www.tracks-architectes.com

Design Team/Collaborator’s: Jérémy GRIFFON / Mathieu LAMOUR

Client Name: VILLE DE PERTHES EN GATINAIS

Project location: Perthes, France

Completion Year: 12/2018

Photography Credits: ® GUILLAUME AMAT

Photographer’s website: www.guillaumeamat.com

Filmmaker: Mathieu Boivineau

Filmmaker’s website: www.matthieuboivineau.com

Film: www.vimeo.com/300508228

Awards: nommé au prix de la première œuvre 2018 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.