Take in a Performance on this Spiral Stage in Shaoxing, China

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

HELI-STAGE | ATAH

Shaoxing, China

Description provided by the architect. The project involves a mix of commercial typologies and will become the core of the Keqiao Science City in Shaoxing.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

The Heli-stage of the CTC is the epicenter of the commercial complex and is correspondingly located at the main project entrance, which is the symbolic center of the entire project. Due to the background of the project, a unique structure with its own design language proposes to fuse the various commercial attractions with an artistic blast.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

The design concept involves a spiral form, blurring the boundary between floors, therefore connecting the exterior space with the interior, creating a continuous exhibition space. In order to achieve such visual effect, a geometric web fuses onto a helical surface. One will shuttle through both indoor and outdoor landscaping via the access staircase without being aware of the transition due to the blurring effect of the floors. During an artistic presentation, performers seem to be walking towards the center of the stage via a slow spinning staircase.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

Structurally, the design adopts a core-tube relationship:

  1. The main structure is the steel core in the center, which houses a central air well, and an elevator.
  2. The changing geometry of the staircase from the first to the third floor is directly tangential to the structural steel core, while horizontal steel members overhang to support the spandrel.
  3. The space frame, in combination with a suspended cable at the periphery of its own surface, creates a column-free space on the horizontal.
  4. The leftover spaces within are used to contain building services and equipment.
    In summary, the structural design adopts the subversive nature of a Mobius Strip.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

In order to further strengthen the concept of morphology, curved triangular Low-E double glazed units make up the outer curtain wall (3m by 2.3m by 1.6m in size), wrapping its cylindrical facade. The façade within the central void consists of a single modular unit. As the project is a transport-orientated design in close proximity to the High-speed Rail, it is easily accessible from other cities. The developer has plans to make the Heli-stage the display nucleus of the entire CTC. As such, a projection wall exhibits features of the project, transforming the center into a shining beacon amongst darkness; and an ice fortress in winter.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

The interior design adopts the concept of weaving, using abstract design elements such as the spinning wheel. Upon entry, visitors immersed in the architectural extravaganza of rotating, diffusing, and interweaving movement, which celebrates the space. This is accentuated by its interior design, taking a cue from the textile production process, as well as the local textile culture in mind. With the appropriate planning of both building hardware and software, the project is envisioned to be more sustainable than other new constructs within its era.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

Interestingly, as a diversified design studio, we jointly launched a limited edition pendant based on the project in collaboration with a jewelry designer. Popular among clients and fashionistas, the pendant reflects the integration of design into life from another perspective.

 

Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio
Heli-Stage by ATAH
© Shiromio

 

Project Details

Project name: Heli-stage
Architect: ATAH
Website: www.a-tah.com
Contact e-mail: [email protected]

Lead Architects: Guang Xu;Lilas Dandan Wang
Project location: Shaoxing, Zhejiang
Completion Year: 2018
Gross Built Area (square meters): 2400 ㎡

Photo credits: Shiromio

One thought on “Take in a Performance on this Spiral Stage in Shaoxing, China

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.